Het gemeentebestuur koopt in totaal bijna 1 hectare bossen langs de Don Boscostraat in de Galbergen over van privé-eigenaars. De gemeenteraad keurde de aankoop goed voor een totaalbedrag van 70.725 euro. Met deze aankoop is de toekomst van deze groene long extra verzekerd.

De aankoop van de bospercelen volgt na de definitieve goedkeuring van het RUP Don Boscostraat in juni 2016. Om in de toekomst een nieuw kampgebouw en de nieuwe centrale buitenschoolse kinderopvang op de site van de speelpleinen te kunnen realiseren, waren er planologische aanpassingen noodzakelijk.

Van park naar gemeenschapsvoorzieningen
Zo moesten enkele percelen op de bestaande speelplein- en schoolsite omgevormd worden van parkgebied naar zone voor gemeenschapsvoorzieningen. Voor de toekomstige ontwikkelingen is het belangrijk dat de bestaande oude infrastructuur van de speelpleinwerking in de juiste planologische zone ligt. Dit was dus eigenlijk een bestendiging van de bestaande situatie. Er moet voor deze wijziging geen bos wijken.

Van gemeenschapsvoorzieningen naar park
Om het evenwicht planologisch te bewaren bepaalt het RUP Don Bosco dat andere bospercelen aan de overzijde van de Don Boscostraat veranderen van zone voor gemeenschapsvoorzieningen naar parkgebied. Dat geeft de absolute garantie dat deze bestaande bossen voor de toekomst gevrijwaard blijven.

In samenspraak met de verschillende privé-eigenaars heeft het gemeentebestuur beslist om deze bospercelen aan te kopen zodat ze kunnen worden toegevoegd aan de publiek toegankelijke openbare ruimte.